Følelsen av å være blakk til jul er på ingen måte noen god følelse, og heller ingen ny følelsen. At følelsen er kommet for siste gang kan vi nok også innfinne oss med. Så hva kan man gjøre? Jo, man kan kjøpe billigere julegaver – rett og slett.

Vel, dette er jo naturligvis lettere sagt enn gjort, men det må jo gjøres på en eller annen måte. Man kjenner jo angsten gripe om seg når man får strømregningen i postkassen den 20. desember og samtidig vet at kontoen er faretruende nær tom! Nei, som jeg sier, kutt ned på de hersens gavene.

Hvordan skal man klare dét da? Hvordan skal man finne de rette tingene til den rette prisen? En av mulighetene er å bruke såkalte tipssider på nett, for der kan det være mye inspirasjon å hente. Nå er nå riktignok denne siden svensk, men det var det første og beste jeg fant på nett. Selv om du kanskje ikke får tak i akkurat disse tilbudene kan du som sagt hente litt inspirasjon til hva du kan kjøpe til dine kjente og kjære.

Og apropos kjente og kjære: du trenger ikke å kjøpe julegaver til vennene dine. Avslutt den ‘tradisjonen’ med en eneste gang. Det er helt meningsløst, og det betyr ingenting. I praksis bytter man bare penger, men da må jeg virkelig si at jeg foretrekker å ha pengene på min egen konto i stedet for å få huset fullt av nips og naps som man ikke kan bruke til noe som helst.

Vær kreativ – lag havsalt – finn på et eller annet. Smelt sjokolade og lag konfekter og pakk inn i cellofan. Det er så mye enkelt og billig man kan gjøre at det knapt finnes noen grenser, og det beste av alt er at slike gaver er mye mer personlig enn andre ting.