Å leve er ingen enkel kunst og kanskje er det vanskeligste med selve livet å styre økonomien sin på en fornuftig måte. Det er utrolig vanskelig å lykkes med alt, og det er neimen ikke rart. Boliglån skal betales, regninger skal betales, mat skal handles – å holde kontroll på pengeflyten er vrient og det følger mange utfordringer med dette.

Så; hva kan man gjøre for enklere å holde kontrollen? Jo, noe som egentlig er helt enkelt, nemlig å lage seg et budsjett eller regnskap! I løpet av noen måneder så kan du prøve følgende: før opp alle utgiftene dine inn i et regneark. Du finner flere slike modeller gratis på nett og disse er lett å bruke. Husk å få med deg alt mulig: nett, tv, strøm, frisørutgifter – absolutt alt. Når du har gjort dette over et par måneder har du en rimelig god kontroll over hvor pengene dine går. Du skal også husk på få inn alle dine inntekter også, og også her er det viktig å huske å ta med alt: fra barnetrygd til lønn.

Det du har nå er et glitrende verktøy som vil gi deg oversikt over hvor du kan stramme inn – hvis det er nødvendig. Å få ting konkretisert på ‘papir’ på denne måten er en veldig god måte å ta kontroll over økonomien på. Kanskje har du muligheten til å gjennomføre en refinansiering i tillegg? Dette vil frigjøre ytterligere med penger som kan gå inn på plussiden i budsjettet ditt – og dermed gi deg ytterligere handlingsrom. Det er nettopp dét budsjettet handler om; nemlig å gi deg kontroll over pengene og dermed også bedre handlingsrom kan føre til at du kan spare penger – kanskje i et fond eller noe lignende.

Når du sparer penger har du dermed sjansen til å forberede deg for alderdommen og sikre deg ekstra med penger som du kan leve for.

Prøv deg på et budsjett i dag, og gi det en ærlig sjanse – det er viktig for økonomien din at du er den som har kontrollen og at du ikke lever etter saldometoden – altså at du lever etter hvor mye penger du har på saldoen din.