Til enhver tid er det massevis av nordmenn som står i startgropen av sitt liv og som skal etablere sitt eget bo. For de aller fleste av dem betyr dette at de er nødt til søke om et lån for å nå sitt mål, men så kommer det magiske spørsmålet: hvor mye penger skal man egentlig låne?

Bankene har naturligvis sine retningslinjer å følge og det sies vel at man ikke skal ha mer i lån enn 2,5-3 ganger den samlede inntekten til husholdningen. Dette er jo i og for seg greit, men så er det jo samtidig slik at dette i bunn og grunn fungerer som en absolutt grense for hva man kan tåle hvis rentene skrus opp et gitt antall prosentpoeng. Spørsmålet må jo være om dette er en ønskelig situasjon for en privatøkonomi. Skal man leve på smertegrensen til enhver tid eller skal man kunne fungere også på andre måter i livet? Da tenker jeg først og fremst på det å kunne kjøpe seg litt ekstra når man har lyst på det, og følelsen av å ikke kunne gjøre det er ingen god situasjon å være i.

Å leve fra hånd til munn hver eneste måned, år ut og år inn, er slett intet godt sted å befinne seg i og er noe man bør forsøke å unngå for enhver pris. Man bør i all hovedsak nøye seg med å investere i en bolig som gjør at man kan unne seg det lille ekstra fra tid til annen, for noe annet vil nærmest være et liv uten mening. Og som kjent er et liv uten mening et liv levd uten å ha kunne nyte alt hva det har å by på. Da må man stille seg selv dette spørsmålet: er dette noe jeg ønsker med mitt liv?

Svaret vil for de aller fleste være et klart ‘nei’, og da er det kanskje lurt å endre litt på kravene til bosted. Husk at livet er langt og at man kan flytte senere når man har fått en bedre personlig økonomi!